tiistai 5. heinäkuuta 2016

Mitä sitten kun ei enää jaksa?




Onni on päätöksestä kiitäytyy piristyynousta ja pukeutuuEikä 
saa jäädä vellomaan kaikkeen haikeaan, niin että masentuu.
Kyllä  tämän tiedän ja nääthänkuinka reipas tänään oonHymy 
huulilla työni  teenJa 
sinä täysin sokee ootsinne kuinka  suistunut oon - pimeyteen.


Viime syksynä minä sitten nyrjähdin, nyrjähdin oikein kunnolla. Oli kuin sydän ois kääntyny nurinpäin. Se mustuus oli niin syvää, upottavaa ja melkein kadotin itseni siihen. Ennen loisteestaan kuuluisat silmät sammuivat, tuttu hymy katosi. Elämä kääntyi päälaelleen ja kaikki särkyi, myös jotain mun sisältä. Tiesin entuudestaan miltä tuntuu, kun elämänilo katoaa, eikä mikään tunnu oikein miltään. Tällä kertaa ne tunteet tulivat takaisin niin mustina ja painavina, että se mustuus oli hukuttaa minut aivan kokonaan.



Tuntuu, kuin suru olisi kaikkialla. Se on vieressä, kun herään huonosti nukutun yön jälkeen, se piileksii aamukahvissani, kätkeytyy hymyyni. Koin sitä niin kauan, että lopulta minusta tuli masennus. Ei ollut enää minua, sosiaalista ja nauravaista tyttöä. Vain hapuileva puolikas hymy ja väsyneet silmät. On vaikea kuvailla sitä, mitä on elää todellisen masennuksen kanssa. Se on jotain ihan muuta kuin raskasta musiikkia tai tummanpuhuvia vaatteita. Sen imu on niin valtava. Masennus on kuin musta aukko, joka imee kaiken valon ja vetää mukaansa pimeyteen. Se on pelottavaa, elämänhalua syövää, oksettavaa. Se voi iskeä kehen tahansa, aivan sama millaiset lähtökohdat on. 



Solmu tiukkenee jossain vatsan tienoilla, puristaa niin, että tekee mieli huutaa. Tekee mieli huutaa, etten enää jaksa. Olen vasta viidentoista enkä jaksa kantaa elämän painoa yksin harteillani. Toivon vaan, etten olisi yhtä tykyttävää avohaava, etten tuntisi näitä tunteita niin suurina ja musertavina. Haluaisin vain käpertyä peittojen sekaan ja nukkua niin kauan, että se musta möykky sydämen paikalla sulaisi. Haluaisin vain nukkua pahan olon pois ja herätä taas täynnä elämäniloa. 



Haluan olla se tyttö, joka kestää kaikki iskut eikä anna minkään tulla ihon alle. Joka ottaa vastaan kaiken mitä elämä antaa ja kohauttaa sitten harteita välinpitämättömästi, näyttää maailmalle keskisormea. Se tyttö, joka on raudanluja ja jaksaa hymyillä jatkuvasti. Haluan olla Emmi 15 vuotta, huoleton ja höyhenenkevyt, kaunis ja ehjä. Haluan, ettei peiliin katsominen tekisi enää kipeää, etten enää pitäisi itseäni niin mitättömänä. Haluaisin tuntea itseni kauniiksi, sellaiseksi että kelpaan. Haluaisin tuntea, että olen oikeasti ihan rakastettava - ei kaikki minua vihaa.



Pahinta masennuksessa on se, ettei oikeasti tiedä kuka on. Onko se hiljainen, omiin oloihinsa vetäytyvä tyttö? Vai se tyttö, jonka suusta pulppuaa puhetta ja jonka silmät nauraa lakkaamatta. Onko oikeasti laiska ja saamaton tai olisiko oikeasti ilman masennusta niin sotkuinen. Sitä on vain niin hukassa, ettei edes ite tiedä kuka oikeasti on, tai mitä oikeasti haluaa. Masennus pistää mielen niin matalalle, ettei siitä tummasta usvasta tunnu löytävän pois. Se kietoo sut syleilyyn ja siitä tulee niin tuttua, että et enää pian muista miltä tuntuu olla onnellinen. Tää sairaus muuttaa ihmistä, panee sut sanomaan asioita joita et ikinä ois kuvitellut sanovas. Loukkaat läheisiäs, koska oot ite niin hukassa. Yksinäisyys alkaa olla liian tuttua, koska ei vaan ole voimia nousta ja nähdä ihmisiä. Tuntuu, kuin sut ois nakattu keskelle valtamerta veneeseen, jossa ei ole airoja. Sä vaan ajelehdin siinä kivussa, ilman mitään pakotietä. On vaikeaa kuvailla sitä tunnetta, kun tuntuu, ettei ole mitään syytä nousta aamusin sängystä - kaikki on niin merkityksetöntä.


Oon niin kyllästynyt tuntemaan itseni täysin mitättömäksi, rumaksi. Vuosia kestäneen kieroutuneen ajattelun takia en usko siihen, että elämäni voisi olla koskaan hyvää ja täynnä onnellisuutta. Tuntuu, että mussa on valmistusvirhe, että olisin jotenkin epäkunnossa. Kun on itelleen tarpeeksi monta kertaa kertonut olevansa huono, siihen alkaa uskoa - siitä tulee ainoa totuus. Sitä on ruma, kelvoton, laiska, liian huono koulussa, ei tarpeeksi urheilullinen tai taiteellinen. Pitäisi osata kirjoittaa paremmin, keskustella kypsemmin ja osata olla hyödyksi. Oon eläny totena ne tunteet, että kaikki vihaavat mua, että olen täysin tarpeeton ihminen. Siksi on tehny mieli vaan eristäytyä kotiin, piiloon koko maailmaa. Ei elämän kuulu olla niin raskasta ja epämieluisaa, että tämän ikänen siitä väsyy. Ei 15-vuotias ole vielä maailmasta kokenut niin paljoa voidakseen sanoa, ettei halua olla osa sitä,  Ei kenenkään pitäisi tuntea niin, ettei kukaan koskaan tule rakastamaan itteään, tai miettiä onko omalla olemassaololla oikeasti mitään merkitystä kenellekkään. Ei kenenkään kuulu hyperventiloida paniikkikohtauksien takia, eikä kenenkään tule elää lääkkeiden turruttaessa ajatukset. Ei kenenkään tulisi elää masennuksen kanssa, mutta surullisen moni joutuu kamppailemaan sen sairauden kanssa.Yllätävän moni sunki lähipiiristä tappelee voittaaksen taistelun masennusta vastaan.


Maaliskuussa 2016 kävelin ulos nuorisopsykiatrian poliklinikalta ja pidättelin kyyneleitä. Mulle oltiin diagnosoitu  keskivaikea masennus. Sama testi josta vuosi aiemmin olin saanut 16 pistettä, näytti nyt 27 pistettä. Se oli isku vasten kasvoja, kuin leima otsassa - hulluToisaalta olin helpottunut, olooni löytyi syy, en ollutkaan vain laiska ja huono. Ensimmäistä kertaa minulle tuli oikeasti tunne, että haluan tästä olosta eroon. En kuitenkaan tiennyt miten yhtäkkiä voisin karkottaa mieleeni asettuneen mustuuden.


Kuukausi sitten minä sitten vain jotenkin räjähdin. En enää jaksanut sitä tunnetta sisälläni, joka nakersi elämänhaluani pala palalta olemattomiin. Sain elämäni kolmannen paniikkikohtauksen, joka oli lopulta kaikista kolmesta pahin. Olo oli jotenkin epätodellinen  - haukoin happea sängylläni kyynelten virratessa kasvoille, kun ambulanssijäbät käveli mun huoneeseen. Pelkäsin oikeesti, että olen lopullisesti sekoamassa. Silloin päätin, että paranen. Paranen, ihan sama mitä se veisi.



 Monelle tulee varmaan yllätyksenä, kuinka mun kaltanen hymyileväinen tyttö saattaaki olla masentunut. Se osoittaaki, että masennus saattaa tulle osaksi kenen tahansa elämää. Tää sairaus ei kainostele, se iskee ihan sama millaset lähtökohdat on. Se iskee ja tekee hyvästäkin elämästä rikkinäisen. Haluanki muistuttaa, että hymyn taakse saattaa kätkeytyä enemmän kuin osaa arvatakkaan. Aina ei kannata tyytyä vaan 'ihan hyvää' - vastaukseen kuulumisia tiedustellessa. Niiden padottujen ajatusten purkaminen voi olla viimenen pelastusrengas jollekulle.



Halusin kirjottaa tän tekstin, vaikka se teki kipeää. Vaikka moni kattoo mua tän jälkeen ihan eri silmin. Halusin ihmisten oppivan, ettei masennus oo mikään iso mörkö, josta ei saa ääneen puhua. Se koskettaa liiankin monia ihmisiä, joten siitä pitäis vaan puhua, puhua ja puhua. Se on samalla tavalla sairaus, kuin vaikkapa mulla oleva diabeteskin. Sitä ei tietoisesti valita, eikä sitä paranneta vain reipastumalla ja vitamiineja popsimalla. Masennus ei oo laiskuutta, se ihan oikeesti vetää sun energiat miinuksen puolelle niin, että kivatkin asiat on liian väsyttäviä. Ei kukaan kehota sellaista ihmistä reipastumaan ja kävelemään, jonka jalat on amputoitu. Masentuneen ajatukset on amputoitu, ne ei vaan käyttäydy niin kuin normaalisti. Todennäkösesti vain pahennat läheisesi oloa, jos kehotat häntä vain ottamaan itteään niskasta kiinni. 


Kiitos kaikille mun läheisille, jotka on jaksanu olla mun kanssa, vaikka mun elämä on ollu jo pitemmän aikaa kipuilua, kompastelua ja jalat polvia myöten sohjossa laahustamista. Teillä on ollu mulle aivan käsittämättömän suuri merkitys. Aina on ollu olkapää josta ottaa tukea, ihmisiä joiden kanssa nauraa, vaikkei edes tekis mieli hymyillä. Monilla ei näitä ole, joten oon aivan järettömän kiitollinen. Kiitos!♥ PS kommentteja on kiva saada ;-)





30 kommenttia:

  1. wau! oon aivan sanaton! ihan mahtava teksti ja osaat kirjottaa niin hyvin! tsemppiä parantumiseen kaunotar��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mää oon myös aivan sanaton, kui ihania ihmisiä mun elämässä oikeesti onkaan! Ihan tosi iso kiitos, nää merkkaa mulle ihan älyttömästi.♥

      Poista
  2. ❤❤❤❤ Voi ei, aiiiivan mielettömästi voimia sulle!!! Ei kyllä todella olisi uskonut kuulevansa mitään tällaista sinun suunnaltasi. Mut vakuutan, et mä pystyn tuntea mitä tarkotat, vaikka en oo kokenutkaan koskaan mitään noin rajua. Tiedän kuitenkin mielialan vaikeuksista aika paljonkin. En voi kuvitella niin syvälle kuin sä oot tuntenu, ei kukaan voi. Ei kukaan, joka ei oo sitä kokenut. Suurin osa ei tuu vieläkään ymmärtämään mielenterveysongelmien vakavuutta, eikä koskaan tulekaan. Tiiän et paras apu mielialassa on vertaistuki, koska siinä tietää puhuvansa sellaiselle, joka aiivan varmasti ymmärtää. Tiedän, että oma mieli voi yllättää rajuudellaan, sinne voi hukkua ja se voi syödä kaiken rakkauden itseään kohtaan.
    Voi Emmi, ota tämä syvälle itseesi, muista aina: olet tosi kaunis. Se ei ole ainoa hyvä puolesi; sinä myös merkitset paljon. Monille. Sinun hymysi on mielettömän kaunis, kun se kaartuu usein sillä tavalla toiselle puolelle, se jää hyvin mieleen. Sun silmät on kauniit, varsinkiin sirrillään, hymyillessä. Mut sun ei tarvi aina hymyillä. Päästä sun tunteet vapaaksi. Älä anna niiden paisua sisälläsi liian pitkään, tiedäthän mitä tarkoitan? Itke kun tekee mieli. Karju, huuda ja metelöi. Me eletään kerran, ja sulla on tosiaankin oikeus näyttää tunteesi aitoina, etkä saa vähätellä niitä. Se on sun tunne, silloin se on todellinen.
    Tiedän, että ahdistus ja epätoivo syövät päästessään kunnolla kiinni. Sä pääset vielä niiden yläpuolelle. Sä opit tuntemaan itsesi niin hyvin, että pystyt taltuttamaan ne. Olet upea, ja sinusta välitetään. Voit tulla aina puhumaan, jos on tarvetta, vaikka ei toisia tunnetakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Senja, pistit mut itkemään. Ei mulla oikeestaa oo ees sanoja, tuo oli niin kauniisti sanottu. Sun kommentista välittyy se, että nuo sanat on oikeesti aitoja ja tulee suoraan sydämestä. Mun varmaan täytyy kirjottaa tuo sun kommentti ylös jonnekin ja lukea se aina ku on paha olla. Senja oot upee ihminen, kiitos ♥

      Poista
  3. Voi ihana pikkusisko ♥️ saman kokeneena tiedän miten mustaa masentuneena voi olla. Mutta siitä pääsee varmasti yli vaikka aikaa se vie. Oot ihana tyttö, ja ihan mielettömän rohkea kun kirjoitat tästä. Ehkä masennuksellakin on joku tarkoitus. Kun selviät siitä niin oot oppinut itsestäs ihan mielettömän arvokkaita asioita. Vaikka olisihan se kivaa oppia niitä vähän helpommalla tavalla :D älä ikinä usko sitä kun masennus sanoo sulle että sä oot oikeesti pohjimmiltas laiska ja huono ja surkee ja arvoton, vaan sä oot kaikkee muuta! Oot vahva ja ihana ilopilleri, ei se masennus niitä susta vie 😘😘 oot rakas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ♥ Mietin hetken, että uskallanko kirjottaa näin henkilökohtasesta aiheesta. Koen kuitenki, että voin tän tekstin jälkeen olla ihmisten seurassa aidoimillani ja voin sitten kirjottaa tänne blogiin oikeita fiiliksiäni. Sääki oot rakas! ♥

      Poista
  4. ❤❤ arvostan tositosi paljon että puhut tästä, seki jo kertoo että oot oikeesti tosi vahva. tää aihe on semmonen että ei sen vakavuutta voi ymmärtää ilman että sen ite kokee. tietää vaan että se tunne on tosi hirvee mutta ei sitä todellisuudessa voi ymmärtää kuinka hirvee se on. on totta että oot kaunis, tosi kaunis. en tunne sua ollenkaa mutta tän blogin perusteella susta saa semmosen kuvan että oot kaikille ystävällinen ja sulla on kuitenki sellane positiivinen asenne elämään. älä usko sitä että oot huono, koska et oo. oot täydellinen vikoinesi ja virheinesi, ihana tyttö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ♥ Jos totta puhutaan, nii ei oo varmaan paremaan tapaa alottaa päivä, kuin lukea kasapäin näin ihania kommentteja ja viestejä. Tulee tunne, että oikeesti välitetään. Arvostan sun sanoja tosi paljon, kiitos niistä.♥

      Poista
  5. Todella koskettavaa tekstiä varsinkin kun itellä samankaltasia kokemuksia. Masennus on sairaus jota ei toivois kenellekkään ikinä koskaan ja toivon todella että sinä ja myös minä päästään tästä sairaudesta pois. Kaikkea hyvää sulle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.♥ Oon varma, että teksti kolahtaa, jos on edes vähän samankaltaisia kokemuksia. Me päästään yli masennuksesta, oon siitä varma. Suunta on vain ylöspäin. Parempaa jatkoa sulle. Muista, että puhu, puhu ja puhu, se oikeesti helpottaa, vaikka se ei siltä aina tuntuiskaa. On tosi vaikeeta päästää ihminen niin lähelle sua ja osaksi niitä synkkiä ajatuksia, mutta se on sen arvosta. Tosi iso voimahali sinne.♥

      Poista
  6. >3 Tsemppiä mussukka ! Puhuttelevasti kirjoitettu !

    VastaaPoista
  7. Tosi hyvin kirjoitettu! Mullaki on ollu joskus aika vaikiaa,kaikesta oon onneksi selvinny( vaikkei masennusta oo ollukkaa) Läheiselläni on ollu masennus nii tiiän vähäsen millasta se on mut en kummiskaa silleen tiiää, koska en oo ite sitä ihan kokenu.
    Voimia ihan sikana, vaikken tunnekkaa sua♡ Oot oikeesti tosi kaunis:)

    VastaaPoista
  8. Oot vahva tyttö, kyllä selviät tästä!❤

    VastaaPoista
  9. Viimeinkin löysin blogisi. Osui ja uppos muhun tosi lujaa. Kirjoitat upeasti, osaisinpa itsekin! Voimia paranemiseen hymytyttö! Hymyäsi on onneksi näkynyt viime aikoina enemmän. :))

    VastaaPoista
  10. Kaunis kirjoitus❤ zemppiä!

    VastaaPoista
  11. Kuvailit niin osuvasti masennusta ja kirjoitit tosi taitavasti siitä. Hirveästi voimia sulle parantumiseen Emmi! Läheisille myös, että ne jaksais olla tukena. Pienin askelin pääset kohti parempaa oloa! :)

    VastaaPoista
  12. Huh.
    Kun luin tekstiäsi, itkin. Itkin kovaa ja kauan. Mietin, kuinka joku minulle tuntematon ihminen on voinut päästä pääni sisälle. Kuvailla asioita juuri niin, kuin itsekin olen ne kokenut.
    Tekstin lukeminen tuntui jollain tapaa helpottavalta. Kuitenkin myös surulliselta, sillä eihän näitä tunteita haluaisi kenenkään joutuvan kokemaan.
    Olet todella vahva tyttö, kun uskallat jakaa näitä tunteitasi ja kokemuksiasi. Olet myös taitava kirjoittamaan. On suuri taito kirjoittaa tekstiä, joka tarraa mukaan, herättää tunteita. Toivottavasti jatkat kirjoittamista pitkään.
    Voimia. Ole ylpeä itsestäsi. xx

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, tää kommentti on jääny multa ihan kokonaan huomaamatta! Onneks kuitenkin löysin tän, koska tää sai mut tosi tosi hyvälle tuulelle. Ihan valtavan iso kiitos tästä ihanasta kommentista, nuo sanat lämmittää mua ihan hirveesti. On jotenkin outoa, että miten voi vaikuttaa toiseen, täysin tuntemattomaan ihmiseen noin vahvasti. Kirjoitanhan asiat vaan niin, kuin ne itse tunnen. Ehkä sanojen aitous sitten tulee niin lähelle, jos on itse saman kokenut. Kiitos vielä kerran näin ihanasta kommentista.♥

      Poista
  13. Tää oli kyllä todella hyvin kirjoitettu teksti. Tuo on niin totta, että kuka vaan voi lähipiirissäkin kamppailla masennuksen kans, mutta osa osaa sen vaan hyvin taitavasti peittää ja osa sitte vähä heikommin. Onneksi oot päässy avun pariin. Sitä varsinki peruskoulussa ollaan vielä nii lapsia ja lapsellisia, että moni päästää suustaan tosi ajattelemattomia ja ikäviä kommentteja tai käyttäytyy muuten huonosti, eikä todellakkaa ossaa aatella, että se voi johonki vaikuttaa tosi vahvasti ja jättää elinikäisiä arpia. Olet hyvä ja kaunis. Voimia sulle edelleenkin tähä taisteluun! Kyllä hyvä vielä voittaa, vaikka eihän elämä kuitenkaan ikinä kellään oo pelkkää onnellista. Seki on kuitenki iha hyvä muistaa, että niinku pianossa on ne valkoset ja mustat koskettimet,nii samoin sitä elämässä on myös niitä huonompia päiviä. Jospa terapian avulla löytyis kuitenki semmosia työkaluja, että niistä huonommista hetkistä tai päivistä ei tulis enää jossai vaiheessa semmosia pitempiä jaksoja. ��-keijo alias kepe

    VastaaPoista